Wildcat Zsonglőr oldalak

Kaszkád – lépésről lépésre

A zsonglőrködés egyáltalán nem olyan ördöngösség, mint amilyennek látszik. Ha már láttál zsonglőrt biztosan ismered a kaszkád figurát. A kaszkádot bárki megtanulhatja pár nap alatt, csak egy kis türelemre és kitartásra van szükség hozzá.

Kezdetnek vegyünk egy labdát… illetve, ha jobban meggondolom eleinte még labdára sincs szükség. Vegyünk bármit ami elég gömbölyű, nem könnyebb mint egy teniszlabda, de nem nehezebb egy biliárdgolyónál. Végső esetben egy vastagabb pár zokni is megteszi, ha sikerül elég gömbölyűre összecsomagolni…Persze a legjobb ha kéznél van néhány "hivatalosnak nevezett" zsonglőrlabda (pár száz forintos hihetetlenül akciós áron akár hármat is lehet kapni). Eleinte érdemes olyat választani, ami nem nagyon pattog, mert sajnos elég sokszor le fogod ejteni, és azt hiszem nem akarsz állandóan az asztal alatt keresgélni… Néhány babzsák vagy "footbag" például tökéletesen megfelel a célnak. Mindezek mellett válassz olyat, ami igazán tetszik, mert elég sok időt fogtok együtt tölteni…

Ha megvannak a labdák, egyelőre vegyünk elő egyet. Az alapfelállás a következő: a labdát valamelyik kézben tenyérrel felfelé tartjuk, a másik kezünkkel felkészülünk a fogadásra. Lazán dobd fel a labdát a levegőbe, és kapd el a másik kezeddel! A videó segít, ha nem sikerült elképzelni… Nagyon fontos, hogy a fogadó oldalon ne emeld fel a kezed, nem kell a labda után kapni, csak hagyd, hogy szépen belessen a tenyeredbe. Akkor lesz igazán szép, ha főleg az alkarod dolgozik, és a felkar végig a tested mellett marad. Dobás közben a labdát nézd, a kezednek érezni kell, hová kell nyúlnia!

Ez nem jó:

Oké, ez egyszerű volt. Nem kell unalomig gyakorolni, előbb-utóbb úgyis belerázódsz ahogy egyre jobban elmélyülsz a zsonglőrködés tudományában. A következő lépéshez még egy labdára lesz szükség: most kettőt fogunk cserélgetni a két kezünk között. A kaszkád tanulásakor mindkét labdát felfelé kell dobni, ezt fontos megjegyezni, mert a legtöbb ember zsonglőrködés alatt a koszorú nevű figurát érti, és ha egyedül próbál zsonglőrködni tanulni rögtön ezzel kezdi. Ez aztán vagy nagyon sokáig tart, vagy sose sikerül… A kaszkád sokkal egyszerűbb figura, és ebből érdemes kiindulni sok más trükk tanuláskor is.

Fogj egy-egy labdát mindkét kezedbe és dobd fel az egyiket a levegőbe (kicsit szemmagasság fölé), amikor a pályája csúcsához ér, dobd fel a másik labdát is. Kapd el az elsőt, aztán a másikat. Remélem közben helyet cseréltek… Úgyis fogalmazhatunk, hogy az első labdát próbáld meg elkapni a másik kezeddel, és közben – úgy mellesleg – dobd el a másik labdát is (amit aztán kapj el az első kezeddel). A lényeg a mellesleg-en van. Arra koncentrálj, hogy elkapd a labdát, és ne arra, hogy eldobd a másikat is!

Fontos, hogy mindkét labdát dobni kell, nem átadjuk a labdát egyik kezünkből a másikba, hanem feldobjuk! Ha már próbálkoztál a koszorúval, esetleg ebbe a hibába esel…

Egy másik probléma, hogy eleinte sokan nem tudják felfelé dobni a labdákat (különösen a másodikat) inkább előre dobálják. Ha te is így jársz, keress egy üres falfelületet valahol a lakásban, és állj elé! Így a véletlenül előre dobott a labdák visszapattannak a falról, és kis ügyességgel még folytatni is tudod…

Végül egy harmadik gyakori hiba, ha valaki dobás helyett gurítja a labdát az ujjain. Erről tessék leszokni, mert nem szép! Szépen marokra fogjuk a labdát, aztán fel a levegőbe!

Ezt a lépést elég sokat kell gyakorolni, de ha már jól megy, semmi gond nem lehet három labdával sem. Fontos, hogy mindkét kezeddel meg kell tanulnod elkezdeni a figurát, nem elég csak az ügyesebbikkel. Sajnos a dolog szimmetrikus, tehát amíg nem tanulsz meg mindkét kézzel indítani, nem fogsz tudni három labdával sem zsonglőrködni… A legjobb ha felváltva csinálod, egyszer jobb kézzel indítasz, aztán ballal.

Feltéve, hogy jól begyakoroltad a fentieket, elkezdtetünk három labdával foglalkozni. Izgatott vagy, ugye? Örömmel jelenthetem be, hogy túl vagyunk a nehezén. Már csak egy harmadik labda kell, ami összeköti a bal oldali indítást a jobb oldalival, és kész is van a kaszkád! Fogj két labdát az ügyesebbik kezedbe és egyet a másikba. Az első két dobás pont olyan lesz, mint amit idáig gyakoroltál: dobd el az egyik labdád az ügyesebbik kezedből, és cseréld ki a másik kezedben levővel. Most egy labda vészesen közeledik az ügyesebbik kezed felé… Gyorsan dobd fel azt, amelyik még benne van és kapd el a másikat! Ajaj, most megint egy labda van a levegőben! Dobd fel az ügyetlenebbik kezedben levőt, és cseréld ki vele. Aztán így tovább, egy dobás jobbról, egy balról, jobbról, balról … A hangsúly most már a dobásokon legyen. Minél pontosabban dobsz, annál egyszerűbb lesz elkapni.

Ezen a ponton néhányan elakadnak. Vannak akik túl gyorsan csinálják. Nem szabad kapkodni! Akkor kell a labdát eldobni, amikor a közeledő a pályája csúcsán van. Ha megnézed a videót alul, láthatod, hogy az idő nagy részében csak egy(!) labda van a levegőben. Úgy is lassíthatsz a dolgon, hogy magasabbakat dobsz. Minél magasabbra dobod a labdát, annál több időd lesz felkészülni a fogadására. Idővel fokozatosan csökkentheted a magasságot (úgy jobban néz ki), de egyelőre maradjunk inkább kicsivel fejmagasság fölött.

Vannak olyanok is, akik "elfelejtik" eldobni a labdát, egyszerűen csak elkapják a levegőben levőt. Dobálnak hármat-négyet aztán megállnak. Legtöbbször az a probléma, hogy nem merik elejteni a labdákat, vagy egyszerűen nem tudják, mert a kezük utánakap. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem baj, ha leesik a labda. Ez a természetes, hiszen vonzza a Föld! A lényeg az, hogy a fogadó kézben levő labdát fel kell dobni. Ahelyett, hogy utánakapsz a másiknak, kényszerítsd magad arra, hogy eldobd a kezedben levőt, és csak ezután keresd meg az elgurult labdát a földön!